Copied to clipboard

Flag this post as spam?

This post will be reported to the moderators as potential spam to be looked at


  • M 33 posts 91 karma points
    May 11, 2013 @ 11:44
    M
    0

    Umbraco Content tree times out while loading

    Content tree times out while loading nodes in CMS. It fails with the following error:

    [Win32Exception (0x80004005): The wait operation timed out] 

    [SqlException (0x80131904): Timeout expired.  The timeout period elapsed prior to completion of the operation or the server is not responding.]

     

    Note: using umbraco 4.7.1 - with a multilingual website live for 5 languages, and hundreds of nodes. umbraco db is hosted on arvixe server. 

    Tried all suggested solutions: Indexing cmsContent, cmsContentVersion, cmsDocument tables, and checked permisions on data - nothing seems to solve it. Ref: http://our.umbraco.org/forum/ourumb-dev-forum/bugs/3227-Content-Tree-Timeout

    On Mozilla firebug - it shows the following error: 

    "NetworkError: 500 Internal Server Error - 

    <our_domain>/umbraco/webservices/TreeDataService.ashx?rnd=b7a57f7e5c744fe789a782d6189fa63a&id=-1&treeType=content&contextMenu=true&isDialog=false&rnd2=16.5"

    Any help is appreciated. Thanks

     

  • Jan Skovgaard 11258 posts 23498 karma points MVP 7x admin c-trib
    May 11, 2013 @ 15:06
    Jan Skovgaard
    0

    Hi M

    I this something that has just started to happen recently?

    Have you been in contact with the host or do you have access to both web and db server yourself?

    Have you had a look in the umbracoLog table to see if that reveals something of interest?

    /Jan

  • M 33 posts 91 karma points
    May 12, 2013 @ 10:26
    M
    0

    Hi Jan,

    Yes, have seen it happening recently. We have been in contact with host actively, they also ran db_updatestates on server to see if it helps - it didn't.

    In umbracoLog table we often see this Error: 

     At /umbraco/dashboard.aspx?app=content (Referred by: http://www.dadabhagwan.org/umbraco/umbraco.aspx): umbraco.DataLayer.SqlHelperException: Umbraco Exception (DataLayer): SQL helper exception in ExecuteReader ---> System.Data.SqlClient.SqlException: Timeout expired.  The timeout period elapsed prior to completion of the operation or the server is not responding. ---> System.ComponentModel.Win32Exception: The wait operation timed out     --- End of inner exception stack trace ---     at System.Data.SqlClient.SqlConnection.OnError(SqlException exception, Boolean breakConnection, Action`1 wrapCloseInAction)     at System.Data.SqlClient.SqlInternalConnection.OnError(SqlException exception, Boolean breakConnection, Action`1 wrapCloseInAction)     at System.Data.SqlClient.TdsParser.ThrowExceptionAndWarning(TdsParserStateObject stateObj, Boolean callerHasConnectionLock, Boolean asyncClose)     at System.Data.SqlClient.TdsParser.TryRun(RunBehavior runBehavior, SqlCommand cmdHandler, SqlDataReader dataStream, BulkCopySimpleResultSet bulkCopyHandler, TdsParserStateObject stateObj, Boolean& dataReady)     at System.Data.SqlClient.SqlDataReader.TryConsumeMetaData()     at System.Data.SqlClient.SqlDataReader.get_MetaData()     at System.Data.SqlClient.SqlCommand.FinishExecuteReader(SqlDataReader ds, RunBehavior runBehavior, String resetOptionsString)     at System.Data.SqlClient.SqlCommand.RunExecuteReaderTds(CommandBehavior cmdBehavior, RunBehavior runBehavior, Boolean returnStream, Boolean async, Int32 timeout, Task& task, Boolean asyncWrite)     at System.Data.SqlClient.SqlCommand.RunExecuteReader(CommandBehavior cmdBehavior, RunBehavior runBehavior, Boolean returnStream, String method, TaskCompletionSource`1 completion, Int32 timeout, Task& task, Boolean asyncWrite)     at System.Data.SqlClient.SqlCommand.RunExecuteReader(CommandBehavior cmdBehavior, RunBehavior runBehavior, Boolean returnStream, String method)     at System.Data.SqlClient.SqlCommand.ExecuteReader(CommandBehavior behavior, String method)     at System.Data.SqlClient.SqlCommand.ExecuteReader(CommandBehavior behavior)     at Microsoft.ApplicationBlocks.Data.SqlHelper.ExecuteReader(String connectionString, CommandType commandType, String commandText, SqlParameter[] commandParameters)     at umbraco.DataLayer.SqlHelpers.SqlServer.SqlServerHelper.ExecuteReader(String commandText, SqlParameter[] parameters)     at umbraco.DataLayer.SqlHelper`1.ExecuteReader(String commandText, IParameter[] parameters)     --- End of inner exception stack trace ---     at umbraco.DataLayer.SqlHelper`1.ExecuteReader(String commandText, IParameter[] parameters)     at umbraco.BusinessLogic.Log.GetLogReader(User user, LogTypes Type, DateTime SinceDate)     at dashboardUtilities.LatestEdits.Page_Load(Object sender, EventArgs e)     at System.Web.Util.CalliEventHandlerDelegateProxy.Callback(Object sender, EventArgs e)     at System.Web.UI.Control.OnLoad(EventArgs e)     at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()     at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()     at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()     at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()     at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()     at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()     at System.Web.UI.Control.LoadRecursive()     at System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain(Boolean includeStagesBeforeAsyncPoint, Boolean includeStagesAfterAsyncPoint)

  • Nicolai Winch Kristensen 50 posts 70 karma points
    Jun 10, 2013 @ 12:32
    Nicolai Winch Kristensen
    0

    Hi M.

    Ive just ran into same problem. did you find a solution for this?

    best regards

    Nicolai

     

  • M 33 posts 91 karma points
    Jun 12, 2013 @ 13:48
    M
    0

    Yes Nicolai, the problem got solved, but honestly have no idea what exactly fixed it as we tried vrious things. We indexed content/document tables in the backend (as mentioned in the link in the first post), emptied recycle bin from backend - as it often failed from CMS frontend. We were also in touch with our host provider. One morning we woke up with no issues in loading content tree!

    Here are steps to empty Umbraco Content nodes Recycle bin from backend if that helps:

    1)  Query to verify the number of nodes returned is the same as the number of nodes in the Recycle Bin

    [ Right click on recycle bin in umbraco CMS, select empty, that will show total nodes -> then cancel out without emptying ]

    select * from umbracoNode where path like '%-20%' and id!=-20

    2) Delete all 'related' nodes and table contents...

    delete from cmsPreviewXml where nodeId in(select id from umbracoNode where path like '%-20%' and id!=-20)

    delete from cmsContentVersion where contentId in(select id from umbracoNode where path like '%-20%' and id!=-20)

    delete from cmsDocument where nodeId in(select id from umbracoNode where path like '%-20%' and id!=-20)

    delete from cmsContentXML where nodeId in(select id from umbracoNode where path like '%-20%' and id!=-20)

    delete from cmsContent where nodeId in(select id from umbracoNode where path like '%-20%' and id!=-20)

    delete from cmsPropertyData where contentNodeId in(select id from umbracoNode where path like '%-20%' and id!=-20)

     

    3) delete the XML nodes....

    delete from umbracoNode where path like '%-20%' and id!=-20

    If there are any FK constraint conflict issues resulted from 3, clear them up as well: 

    delete from {Related_Table_Name} where {FK_Column_Name} in(select id from umbracoNode where path like '%-20%' and id!=-20)


     

    Repeat Step 3, until all conflicts are resolved and xml nodes are deleted.

  • Nicolai Winch Kristensen 50 posts 70 karma points
    Jun 12, 2013 @ 14:24
    Nicolai Winch Kristensen
    0

    Hi M

    thx for posting all this - its appriciated. :-)

    Ive solved it now - As you, I dont know how !!

    it could be a server with not enough ressources problem, since the third reset cured it. - But someday im going to find out why, cause restarting the server 3 times or hoping to wake up in the morning and problem is disappeeared , is not a stable long term solution ;-)

    Best Regards

    Nicolai

     

  • Nisreen Al-Masri 12 posts 91 karma points
    Aug 16, 2017 @ 07:39
    Nisreen Al-Masri
    0

    Hello Nicolai

    I am using 7,6,1 version abnd suddenly got this problem

    but I have couple of Umbraco website with the same SQL server but only one project has this pronblem so I guess something to be fdone with project db not something else

    any help???:(

  • Alex Reyes 10 posts 30 karma points
    Jul 08, 2013 @ 09:03
    Alex Reyes
    0

    Hi,

    Encountered this twice today. Error message in browser and umbracoLog entry is similar to what's posted above.

    On my end, I've recently updated Umbraco from v4.7.2 to v4.11.9. I tried to republish the site (including child nodes) but encountered a Web.HttpException at the middle. Tried to refresh the page and that error showed up.

    I'm still confused as to what really triggers this error. I've already tried restarting SQL Server.

    BR,

    Alex

  • Bo Damgaard Mortensen 712 posts 1189 karma points
    Oct 24, 2017 @ 07:08
    Bo Damgaard Mortensen
    0

    For future reference: restarting the SQL server instance fixed the issue. Simply go to MSSQL Configuration in Windows, select SQL Service, right click the SQL server and restart it.

    Happened on a rather large Umbraco 4.11.1 project just now.

    / Bo

Please Sign in or register to post replies

Write your reply to:

Draft